Rast cien nehnuteľností na bývanie bol len dočasný, tvrdí NBS

08.05.2013 Bratislava

Bratislava 7. mája (TASR) - Priemerné ceny nehnuteľností na bývanie dosiahli v 1. štvrťroku 2013 na Slovensku 1240 eur za m2. Oproti predchádzajúcemu štvrťroku ide o pokles o 0,6 %, no medziročne sa ceny zvýšili o 0,4 %.

"Aktuálne údaje o znižujúcich sa priemerných cenách nehnuteľností na bývanie potvrdzujú predpoklady, že rastúce ceny bývania v predchádzajúcich dvoch štvrťrokoch by mali mať len prechodné trvanie," informovala dnes Národná banka Slovenska (NBS).

Dôvodom rastúcich cien nehnuteľností na bývanie v minulosti mohli byť podľa NBS transakcie spojené so zlepšovaním pôvodného bývania. Tie spravidla realizovali klienti s predstavou o vyššom štandarde bývania, do ktorého boli ochotní aj viac investovať. "Mohla k tomu prispieť aj zvýšená dostupnosť úverov na bývanie prostredníctvom rôznych akcií komerčných bánk, čo zvyčajne podnecuje rast cien nehnuteľností na bývanie," skonštatovala banka.

V porovnaní s rokom 2005 sú aktuálne priemerné ceny nehnuteľností na bývanie takmer o polovicu vyššie, ako boli v roku 2005, keď sa začal výraznejšie aktivizovať slovenský trh s bývaním. Úroveň cien bývania je však momentálne zhruba o pätinu nižšia, ako bolo jej maximum v čase realitného boomu počas 2. štvrťroku 2008. "Od začiatku roku 2010 je badateľná relatívna stagnácia cien bývania na Slovensku s tendenciou ich postupného mierneho znižovania," upozornila NBS.

Medzištvrťročný pokles priemerných cien nehnuteľností na bývanie v 1. štvrťroku 2013 bol predovšetkým výsledkom poklesu cien domov. Ich cena sa na začiatku tohto roka znížila na priemernú cenu 1133 eur za m2, a to vďaka zlacneniu štandardných domov. Pritom ceny priestranných víl vzrástli.

Opačne pôsobili na vývoj cien bývania ceny bytov. V 1. štvrťroku 2013 dosiahla priemerná cena bytov hodnotu 1298 eur za m2, čo znamená medzištvrťročný rast o 0,3 % a medziročný pokles o 0,6 %. "Medzištvrťročne sa znížili len priemerné ceny jednoizbových bytov a najviac sa zvýšili priemerné ceny päťizbových bytov," dodala banka.
 

Vyberte región